ایران و عربستان سعودی بر سر بازگرداندن روابط دیپلماتیک توافق کردند

امتداد نور – ایران و عربستان سعودی در اطلاعیهای در روز جمعه اعلام کردند که حداکثر تا دو ماه دیگر روابط دیپلماتیک خود را بر اساس توافقی که با میانجیگری چین انجام شده است، از سر خواهند گرفت.
به گزارش خبرگزاری امتداد نور ، این قرارداد پس از پنج روز مذاکرات فشرده و محرمانه در پکن پایتخت چین به طور ناگهانی اعلام شد. به امضای علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، مساعد بن محمد العیبان، مشاور امنیت ملی عربستان، و وانگ یی، عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی و مدیر حزب کمونیست چین رسید.
نور نیوز، یک رسانه مرتبط با شورای عالی امنیت ملی ایران، ساعاتی پیش از اعلام این خبر گفت که شمخانی در حال انجام «مذاکرات بسیار مهم» در خارج از کشور است.
نور نیوز در توییتر خود نوشت: دریادار علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ایران در روزهای اخیر مشغول انجام مذاکرات بسیار مهمی در یک کشور خارجی بوده است. اعلام قریب الوقوع نتیجه این مذاکرات منجر به تحولات قابل توجهی خواهد شد.
اندکی پس از آن توئیت، رسانههای رسمی در تهران و ریاض با انتشار بیانیه سه جانبه مشترک ایران، عربستان سعودی و چین، بمب را پرتاب کردند.
این سه کشور اعلام کردند که توافقی بین پادشاهی عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران حاصل شده است که شامل توافقی برای از سرگیری روابط دیپلماتیک بین آنها و بازگشایی سفارتها و نمایندگیهایشان در مدت حداکثر دو ماه میشود. در بیانیه مشترک آمده است: و این توافق شامل تایید آنها بر احترام به حاکمیت کشورها و عدم مداخله در امور داخلی کشورها است.
در ادامه این بیانیه آمده است: «آنها همچنین توافق کردند که وزرای امور خارجه دو کشور برای اجرای این امر ملاقات کنند، ترتیب بازگشت سفرای خود را بدهند و راههای تقویت روابط دوجانبه را بررسی کنند.»
در ادامه این بیانیه آمده است که تهران و ریاض در دو اجرای توافقنامه همکاری امنیتی بین خود امضا شد و موافقتنامه عمومی همکاری در زمینه های اقتصادی، تجاری، سرمایه گذاری، فناوری، علمی، فرهنگی، توافق کردند.
در پایان این بیانیه آمده است: «سه کشور تمایل خود را برای به کارگیری تمام تلاشها در جهت ارتقای صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی ابراز کردند».
عربستان سعودی در سال 2016 زمانی که سفارت این کشور توسط معترضان خشمگین ایرانی یورش برد، روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد. از آن زمان تاکنون روابط دو کشور پرتنش بوده است. با این حال، از آوریل 2021، آنها مذاکراتی را برای اصلاح رابطه خود آغاز کردند. پنج دور گفتگو در عراق برگزار شد که عمان نیز در تسهیل آن نقش ایفا کرد.
در بیانیه روز جمعه، عربستان سعودی و ایران از تلاشهای میانجیگری عراق و عمان تشکر کردند.
در حالی که میانجیگری عراق علنی بود، چین به طور مخفیانه به تلاش های خود ادامه داد. تا همین اواخر مشخص نبود که آیا چین نقشی در احیای روابط ایران و عربستان داشته است یا خیر. اما به نظر میرسد سفر اخیر ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران به چین، به موفقیتهای اخیر کمک زیادی کرده است.
محمد جمشیدی، معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور ایران روز جمعه گفت که احیای روابط ایران و عربستان بخشی از سفر رئیس جمهور به پکن بوده است.
«دوباره، رئیس. سیاست های رئیسی موفق است. در جریان گفتگو با رئیس جمهور شی در پکن، ایده های سازنده برای منطقه مورد بحث قرار گرفت و اکنون به ثمر نشسته است. جمشیدی در واکنش به دستاورد روز جمعه در توییتر نوشت: سیاستهای حسن همجواری و برادری با یکپارچگی اوراسیا منافع اقتصادی و امنیتی عاری از مداخله خارجی ایجاد میکند.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران نیز احیای روابط با عربستان سعودی را ناشی از سیاست همسایگی دولت رئیسی دانست که به منظور بهبود روابط ایران با همسایگانش است.
اعاده روابط عادی بین ایران و عربستان ظرفیت های بزرگی را برای دو کشور، منطقه و جهان اسلام فراهم می کند. وی در توییتر نوشت: سیاست همسایگی به عنوان محور کلیدی سیاست خارجی دولت سیزدهم، قویاً در مسیر درست حرکت می کند و نظام دیپلماسی فعالانه به دنبال گام های منطقه ای بیشتر است.
پایان خبر/