دستاوردهای زنان پس از انقلاب اسلامی

امتداد نور – معاونت امور زنان ریاست جمهوری گزارشی از دستاوردهای زنان پس از انقلاب اسلامی در ۷ حوزه «آموزش و پرورش»، «بهداشت»، «اشتغال و کارآفرینی»، «رسانه»، «ورزش»، «تصمیمگیری» و «محیط زیست، اقلیم و بحران» منتشر کرد.
به گزارش خبرگزاری امتداد نور ، در حوزه آموزش سهم زنان از اعضای هیأت علمی دانشگاه ها 33.3 درصد و در دانشگاه های علوم پزشکی 34 درصد افزایش یافته است. همچنین بر اساس این گزارش، تعداد دانشجویان دختر در دانشگاه های کشور نیز 56 درصد افزایش یافته است.
همچنین بی سوادی در میان زنان و دختران تقریباً ریشه کن شده است زیرا نرخ باسوادی به 99.3 درصد رسیده و نسبت دانش آموزان دختر به پسر نیز 28 درصد افزایش یافته است.
در این گزارش همچنین آمده است که پس از انقلاب اسلامی تا سال گذشته ایران (اسفند 1399 تا اسفند 1400)، بیش از 9500 نویسنده زن و 840 ناشر زن در کشور فعالیت داشتند.
بیش از 95 درصد زایمان ها توسط متخصص زنان و زایمان انجام شده است. به ازای هر 100 هزار زن در کشور 60 ماما و 2.8 متخصص زنان و زایمان وجود دارد.
همچنین اجرای شبکه پوشش همگانی سلامت برای 100 درصد شهرنشینان و 99 درصد روستاییان و عشایر، رتبه دهم جهان از نظر کمترین میزان مرگ و میر ناشی از دهانه رحم، کاهش مرگ و میر کودکان زیر 5 سال را نشان می دهد. بر اساس این گزارش، 2.14 درصد در هر 100 هزار تولد و کاهش مرگ و میر نوزادان به 2.8 درصد در هر 100 هزار تولد از جمله دستاوردها و پیشرفت های حوزه زنان پس از انقلاب اسلامی است.
در حوزه اشتغال و کارآفرینی 4200 صندوق اعتباری زنان روستایی فعالیت داشته است. همچنین ۲ هزار و ۳۹۰ زن به عنوان اعضای هیات مدیره شرکت های دانش بنیان فعالیت می کنند.
پوشش بیمه تامین اجتماعی زنان سرپرست خانوار، کاهش نرخ بیکاری زنان به 13.7 درصد، کارفرمایان زن به 1.2 درصد زنان شاغل، توسعه کسب و کار پایدار، افزایش دسترسی زنان به منابع طبیعی و اجرای طرح ملی توانمندسازی اشتغال با محوریت در مورد زنان، روستائیان و عشایر از دیگر دستاوردهای جمهوری اسلامی در چهار دهه گذشته است.
بر اساس این گزارش، 16 هزار و 111 باشگاه ورزشی ویژه بانوان در کشور وجود دارد که در رویدادهای اخیر جهانی، 3 هزار و 302 مدال توسط بانوان ورزشکار به دست آمده است.
بی سوادی در میان زنان و دختران تقریباً ریشه کن شده است زیرا نرخ باسوادی به 99.3 درصد رسیده است.
همچنین 70 زن رئیس هیئت های ورزشی در سطح استان و 51 زن نیز رئیس و رئیس فدراسیون های ورزشی بوده اند. همچنین 88 هزار و 366 داور زن در مسابقات کشوری و بین المللی شرکت کرده اند و بانوان ایرانی در 97 کرسی بین المللی فدراسیون های ورزشی جهانی کار کرده اند.
در حوزه رسانه نیز میزان مشارکت زنان در حوزه فناوری اطلاعات به 5.31 درصد رسیده است، 903 فیلمساز زن در عرصه سینما و 2000 زن متخصص در پشت صحنه فعالیت داشته اند.
همچنین 114 جایزه ملی و 128 جایزه بین المللی توسط فیلمسازان زن در جشنواره های مطرح کسب شده است.
در حوزه قدرت و تصمیم گیری، 25.2 درصد مدیران دولتی کشور را زنان در تمامی سطوح عالی، میانی و پایه مدیریت اجرایی تشکیل می دهند. 1121 قاضی زن در کشور مشغول به کار هستند، زنان داوطلب نمایندگی مجلس با رشد 227 درصدی، افزایش نرخ مشارکت زنان در مجلس به 59.5 درصد نیز از دیگر دستاوردهای زنان پس از انقلاب اسلامی است.
زنان در زمینه محیط زیست، اقلیم و بحران نیز پیشرفت چشمگیری داشته اند. به طوری که حدود 40 درصد از سمت های معاونت های سازمان محیط زیست به زنان اختصاص داشت.
تامین نیازهای اولیه 20 هزار و 912 زن در مناطق زلزله زده در سال گذشته و پرداخت کمک هزینه معیشتی به 299 هزار و 120 زن آسیب دیده از بحران های اقلیمی از دیگر اقدامات مهم در حوزه زنان است.
تاریخ نشان داده است که زنان کوشا ایرانی از دیرباز در مسیر پر پیچ و خم توسعه قدم برمی دارند. از این رو باید نقش پررنگ آنها را در دستاوردهای یاد شده ستود.
توانمندسازی زنان
محمد نصیری، معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان بهزیستی فروردین ماه امسال گفت: سازمان بهزیستی برای توانمندسازی زنان سرپرست خانوار تا 10 هزار شغل ایجاد می کند.
وی تصریح کرد: در مجموع 3 هزار میلیارد ریال (نزدیک به 11.5 میلیون دلار) برای توانمندسازی این زنان با رویکرد اشتغال خانگی در نظر گرفته شده است.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، از بیست و دو میلیون خانوار در ایران، بیش از سه میلیون خانواده با سرپرستی زنان هستند و اکثر آنها در مناطق کمتر توسعه یافته قرار دارند. دولت چنین خانواده هایی را برای هدف قرار دادن حمایت های اجتماعی-اقتصادی در اولویت قرار داد.
در همین حال، زهرا ارشادی، سفیر و معاون نماینده ایران در سازمان ملل متحد، گفته است که ایران با وجود تحریمهای غیرقانونی و غیرانسانی آمریکا، پیشرفت چشمگیری در زمینه توانمندسازی زنان داشته است.
انسیه خزعلی معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده در شصت و ششمین جلسه کمیسیون وضعیت زنان گفت: حدود 12 هزار زن سرپرست خانوار تحت آموزش های توانمندسازی قرار گرفتند و وارد بازار سنتی و مجازی شدند.
همچنین بیش از یک میلیون و 100 هزار زن سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد و بیش از 300 هزار نفر تحت پوشش سازمان بهزیستی هستند که از حمایت های ویژه از جمله تسهیلات، بیمه و خدمات معیشتی بهره مند هستند.
پایان خبر/